Het is toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt als Big Green Egg Professional een artikel schrijft over de keuze tussen een Big Green Egg en een bbq van de concurrentie, zoals een Kamado Joe of een Black Bastard. Toch krijgen we deze vraag regelmatig en besteden we hier aandacht aan de verschillen.
Big Green Egg vs Black Bastard
Voor ons is het wel eens een tegenvaller. Iemand roept een Big Green Egg gekocht te hebben, om vervolgens een foto van een Black Bastard te delen. Een Black Bastard is een in China geproduceerde kamado die het concept van de Big Green Egg heeft gekopieerd met als doel een goedkoper product in de markt te zetten. Op het oog lijk je iets gelijkwaardigs (op de kleur na) in huis te halen maar in de praktijk is gebleken dat de kwaliteit en service achterloopt bij dat van Big Green Egg. ‘Goedkoop’ kan dan wel eens duurkoop blijken te zijn.
Big Green Egg vs Kamado Joe
Het tevens Amerikaanse Kamado Joe wordt door de BBQ community gezien als een serieuze uitdager van Big Green Egg. De bedrijven stimuleren elkaar om te blijven innoveren. In onze beleving is het dan ook goed dat meer producenten elkaar uitdagen creativiteit in deze barbecue’s stoppen.
De Kamado Joe en Big Green Egg zitten qua kwaliteit en prijs dicht bij elkaar. De Kamado Joe is iets goedkoper. Dat komt doordat Kamdo Joe hun keramiek in China laat produceren. Voor ons is made in china niet altijd een voorbode voor de beste kwaliteit.
De kleur spreekt voor zich, rood vs groen. Een element die niet te onderschatten is, de meeste kamado’s nemen immers een prominente plek op buiten.
Waarom verkopen jullie alleen Big Green Egg?
Wij werken al sinds 2015 professioneel met Big Green Eggs in onze Van de Leur restaurants (vroeger Meatcave). De kamado’s staan daar dag in dag uit te loeien en worden veel zwaarder gebruikt dan in thuissituaties. Nog nooit zijn wij in de steek gelaten door de kwaliteit of service van Big Green Egg. De restaurants staan hoog aangeschreven en dat is voor een aanzienlijk deel te danken aan de kwaliteit en smaak van bereidingen op de Big Green Egg. Wij verkopen dan ook alleen maar dit product omdat wij 100% kunnen instaan voor de kwaliteit en service.
Hoe zit het met andere bbq’s?
Heel af en toe komt er een vraag voorbij over een vergelijking met een Weber of een Ofyr bijvoorbeeld. Door onze focus op het kamado principe is het lastig een directe vergelijking met deze producten maken. De controle van een Big Green Egg over temperatuur en bereiding hebben wij nog niet geëvenaard zien worden door een ander product, zeker niet van metaal. Als je eenmaal ervaren hebt wat een Big Green Egg doet, zal je vermoedelijk nooit meer naar een product van metaal (voor een barbecue) kijken.